Jdi na obsah Jdi na menu
 


Linecký koláč

16. 5. 2017

Linecký koláč


 Linecký koláč je považován za jeden z nejznámějších koláčů na světě. Pochází z rakouského města Linz. První zmínka o něm má původ již z roku 1653, ale kdo ho pojmenoval nebo kdo ho vymyslel, zůstává záhadou. Nejstarší recept je z 350 let staré kuchařky zvané „Kuchařka různých druhů domácích sladkých jídel, koření, koláčů a všech druhů ovoce a jiných užitečných věcí“. Dokonce i v této době obsahovala tato kuchařka čtyři různé recepty na linecký koláč nebo linecké těsto. To je důkazem toho, jak oblíbený, variabilní a obecně známý byl tento koláč již v době baroka. Staré recepty se většinou liší od těch z dnešní doby tím, že těsto bylo vždy připravováno z roztaveného másla, které se postupně zašlehávalo do těsta. Linecký koláč byl také připravován ve formě, to znamená, že byl pečen ve většinou stříbrné nádobě – podobné těm, které se dnes používají na koláč – s ovocnou náplní a navrch se dávaly proužky těsta. Koření je zmiňováno jenom jednou a mluví se o dobře okořeněném mřížkovém koláči.