Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schwarzwaldský dort

28. 3. 2014

 

Schwarzwaldský dortschwarlzdwald2.jpg

Samotný recept je trochu časově náročnější a trochu složitější, ale výsledek rozhodně stojí za to! :)

Jediný problém, který jsem měla, byl ve šlehačce. Pravděpodobně jsem ji málo vyšlehala (i když v míse se po vyšlehání ani nepohnula) nebo dnes se již nevyrábí kvalitní smetana ke šlehání.
Vybírejte co možná nejkvalitnější suroviny, ze kterých se potom peče doslova samo.

 

Recept:
Na formu o  Ø 18cm
Těsto je nízké,  ale nabude díky náplni (viz obrázek)

 

Těsto: 

3 vejce
70 g cukr krupice
30 g másla
70 g škrobové moučky
30 g kakaa (nejlépe holandské)

Troubu si předehřejeme na 180°C. Oddělíme si bílky od žloutků a bílky vyšleháme do sněhu a dáme na chvíli do ledničky. 
Máslo si rozehřejeme buď na plotně nebo v mikrovlnné troubě. Rozpuštěné máslo vlijeme do žloutků, ke kterým přidáme i cukr. Když z toho máme hustou pěnu, vmícháváme střídavě sníh, škrobovou moučku a kakao.
Formu vymažeme, vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto (bude trochu tužší, jako krém ale to je v pořádku) a zarovnáme stěrkou. Pečeme cca 40 minut.
Hotový a vychladlý korpus 1x uprostřed rozkrojíme, mělo by to jít dobře.

Na višňovou náplň:

250g kompotovaných višní a 125ml šťávy z kompotu
1 lžíce cukr krupice
2 lžíce škrobové moučky
4 cl višňovice nebo griotky

Vezmeme višně (můžeme je vypeckovat), šťávu, cukr a na plotně přivedeme k varu. Škrobovou moučku smícháme se 2 lžícemi studené vody a přilijeme k višním a necháme vzkypět. Měla by vzniknout marmeládovitá hmota. Necháme vychladnout.

Smícháme višňovici se stejným množstvím (4cl) se šťávou z kompotovaných višní a spodní vrstvu korpusu lehce polijeme.   

Šlehačka 

400ml smetany ke šlehání
1-2 balení ztužovače šlehačky
30-50g vanilkového cukru

Smetanu vyšleháme pomocí metliček a ztužovače a přidáme vanilkový cukr.

Část vychladlé višňové náplně natřeme na spodní korpus a hned na něj část šlehačky a pak opět višňovou náplň a opět ČÁST šlehačky.
Zbytek višňovice polijeme horní část korpusu a přiklopíme na dolní část s vrstvy višní a šlehačky.
Šlehačkou, která nám zbude, můžeme dort ozdobit a posypat nastrouhanou čokoládou.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář