Jdi na obsah Jdi na menu
 


Linecký koláč

27. 12. 2013

 

Samotný recept je velice jednoduchý, původně jsem ho chtěla udělat z knížky od Apetitu Dezerty, ale vždycky to mělo konec buď v koši nebo na lžíci. To není nic proti Apetitu, naopak jejich knihy jsou plné receptů a při jejich prohlížení Vám budou téct sliny, ovšem mé pekařské schopnosti stále asi nedosáhli takové úrovně, abych se těmto receptům mohla věnovat bez toho, abych měla infarkt či záchvaty hysterie :-).
 

Takže pokud tedy píši, že recept je velice jednoduchý... věřte že tomu tak je.

Recept 
forma na koláč Ø 27,5 cm

300g polohrubé mouky
75g cukr krupice
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
1 malá špetka soli
3 vejce
125g másla
2-3 lžíce rumu


Mouku smícháme s cukrem krupice, vanilkovým cukrem, práškem do pečiva a solí. Poté přidáme 2 vejce, máslo a rum. Těsto umícháme robotem a měla by vzniknout patlavá hmota připomínající drobenku. 
Vezmeme formu a vymažeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou, popř. vyložíme pečícím papírem.
Nyní dáme předehřát troubu na 160°C.
Kousek lineckého těsta dáme stranou. Větší část vyložíme do formy, nebojte se jde to i rukama :-) a vytvoříme plochu.
Na tuto plochu potíráme rybízovou marmeládu cca 0,5cm vysokou vrstvou (můžeme ji místo marmelády potřít tvarohem, povidly, nastrouhanými jablky či hrušky se skořicí, jahody s rebarborou....)
Z odložené menší části těsta vytvoříme válečky a položíme kolem okrajů a vytvoříme z nich mřížku.
Vejce, které nám zbyde, rozklepneme a s ním potřeme vytvořenou mřížku a okraje.
Vložíme koláč do předehřáté trouby a pečeme cca 20-35 minut.
Po upečení necháme koláč vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Mňam!

 

 

Zdroje:
http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7vzjnh.cz.html
http://recepty.vareni.cz/linecky-mrizkovy-kolac/