Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makovec

18. 3. 2017

To jsem jednou dostala chuť na mák a makovec. Nikdy předtím jsem ho nedělala a tak jsem se rozhodla, že si recept vyhledám. Originální recept je z https://recepty.vareni.cz/hancin-makovec/ ale já jsem si ho lehce upravila podle rad od mojí vedoucí z práce:

Recept:
Hrnečky jsem použila 250ml

1 balíček prášek do pečiva
2 ks vejce
1 šálek mletý mák 
1 balíček vanilkový cukr
1 špetka sůl
2 šálky polohrubá mouka
1/4 šálku olej
1 šálek mléko
1 šálek cukr
Půl kelímku zakysané smetany zelené

 

Mouku smícháme s práškem do pečiva v míse, přidáme cukr, olej, mletý mák, mléko, zakysanou smetanu, vejce, vanilkový cukr a sůl a ze směsi zpracujeme hustší těsto.

Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C. Pečeme asi 20 minut. Nebo pokud máte sloupnuté stupně na troubě jako já nebo nemáte ponětí kolik °C máte v troubě tak pečte a kontrolujte po 10 minutách špejlovým testem :)

Po upečení necháme makovec zchladnout a potřeme citronovou polevou.