Jdi na obsah Jdi na menu
 


Créme Brûlee

24. 9. 2014

 

 

Tento recept je časově náročný na přípravu, ale je velice jednoduchý.Když jsem tento "opálený krém", jak mu říkali Katalánci z 19. století, předvedla doma příteli, zaznělo jediné slovo- NERUŠ!

Creme Brulee je vlastně vychlazený vanilko-smetanový dezert se zkaramelizovanou vrchní krustičkou.
 
Budete potřebovat:
Ohnivzdorné misky
Pekáčky či hluboké plechy
Flambovací pistoli či starou lžíci
 
Ingredience:
1 vanilkový lusk
400 ml smetany na šlehání 
5 žloutků
40 g cukru krystal
 
Postup
Předehřejeme si troubu na 140°C a uvaříme si 1-2 litry vody na vodní lázeň
Na mírném ohni dáme vařit smetanu
Vanilkový lusk podélně rozříznem, hranou nože vyškrábeme semínka a dáme je společně s luskem vařit ke smetaně
Do větší nádoby smícháme žloutky s cukrem, ale opatrně aby nevznikla pěna
Jakmile se bude lehce smetana vařit, sundáme ji z ohně
Svařenou smetanu pomalu vlijeme ke žloutkům a poté tuto směs scedíme
Scezenou směs rozlijeme do misek, opatrně, aby nevznikly bublinky a když vzniknou- vyndáme je lžičkou. Misky vložíme do pekáčku
Uvařenou vodu nalijeme do pekáčků- opatrně, aby voda nenastříkala na krém a dáme do trouby na 20-30 minut
Krém by měl být hotový a pokud ne- střed je ještě tekutý, necháme jej ještě ve vodní lázni. Pak ho ochladíme ve studené vodě a pak na 4 hodiny do lednice
Na vychlazený krém nasypeme cukr a zkaramelizujeme na krustičku pistolí či nažhavenou starou lžící. A vychutnáváme :)
 
 
zdroj:http://cremebrulee.cz/