Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kokosové mléko

16. 5. 2017

Kokosové mléko, co to vlastně je? Kokosové mléko - není "kokosová voda" tj. kapalina, která je obsažena v dutině čerstvého kokosového ořechu - jak se mylně mnozí lidé domnívají, ale je to extrakt z jeho dužiny. Kokosová voda je průzračná a osvěžující. Najdeme ji v dovezených plodech, kde zřetelně šplouchá. Kokosové mléko se používá velmi často v orientální i jiné (americké) kuchyni. U je nás k dostání v plechovkách. Pokud si je nekoupíme v plechovkách, tak si je můžeme snadno připravit z dužiny kokosového ořechu nebo dokonce z kokosové moučky. Jeho příprava není složitá.


Suroviny

1 hrníček strouhaného kokosu 
2 hrníčky teplé vody
Špetka soli (není nutná, ale podtrhne chuť)

Kokos se špetkou soli nasypeme do mísy, přilijeme teplou vodu a tyčovým mixérem rozmixujeme kokos. Až je očima vidět že je kokos nadrobno přelijeme směs přes sítko a plátýnko nebo utěrku do druhé mísy. Můžeme přesívání trochu pomoc vymačkáním vody přes utěrku, anebo to prostě necháme přefiltrovat. Když je voda v míse můžeme proces s tou samou dávkou opakovat- doporučuji pouze jednou. 
Skladujeme v ledničcce max. 3 dny v zavřené lahvi a před použitím protřepat.


Kokosové mléko se dá používat k pití, pečení, vaření nebo na koktejly je výborná!

 


Zdroje: http://dadala.hyperlinx.cz/kor/korr0022.html
           http://www.mikynavkuchyni.com/2014/06/jak-na-domaci-kokosove-mleko.html