Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panna Cotta

1. 2. 2016

 

(zdroj: http://www.cutoutandkeep.net/projects/pomegranate-and-greek-yoghurt-panna-cotta)

 

"Pokud vám příprava Panna Cotty zabere víc než deset minut, děláte něco špatně. Lehký krém s vanilkou patří do kategorie "minimum práce, spousta radosti". Rozumí si hlavně s letním ovocem, špetka skořice či medu ji ale dokáže proměnit i v dokonalý zimní dezert."

 

Panna Cotta (česky vařená smetana) je italský dezert, který vzniká svařením smetany, cukrem s mlékem a želatinou. Velice jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý.

Panna cotta je původem italský dezert trochu připomínající ztuhlý pudink nebo želé s hedvábně jemnou strukturu a krémovou chutí. Je lehká jako obláček a můžete si ji v klidu připravit několik hodin předtím, než ji budete podávat, což z ní dělá ideálního adepta na sladkou tečku vícechodového menu. A taky s ní není nuda - základní vanilkovou chuť totiž můžete donekonečna obměňovat: tu přidáním lžíce medu, tu trochou skořice nebo čokolády.

V Itálii, konkrétně v kraji Piemontu je recept znám od roku 1960. Údajný recept prý vymyslela žena původně z Maďarska, která žila v Langhe.

Od roku 2001 je v Piemontu Panna Cotta vyhlášená jako místní tradiční dezert.

zdroje: wikipedia.org
lidovky.cz
 

Recept

200ml smetany ke šlehání (použily jsme 31%)
200ml mléka (my použily polotučné)
80g moučkového cukru
Želatina na ztužení krémů


Můžete samotný základ ochutit: Trochou rumu, kávou, banánem, broskvemi, karamelem, čokoládou, skořicí, vanilkou.....
Ale nemusíte :-)

 

Formičky můžete použít skleničky, silikonové formy na muffiny, v podstatě cokoliv, co vydrží vysokou teplotu. Pokud máme skleněničky, vymažte je lehce tukem. To samé u plechové nebo plastové formy. Jediné kde nemusíte vymazávat jsou silikonové formičky.

Do hrnce dáme mléko, smetanu, cukr a necháme projít varem. Mezitím si necháme nabobtnat želatinu podle návodu (my používáme Dr. Oetker a tam radí na 1 pytlíček asi 3-4 lžíce vody). Jakmile směs projde varem, odstavíme z plotny a dáme připravenou želatinu do směsi. Můžeme metličkou ještě želatině pomoci k rozpuštění a jakmile je rozpuštěna, můžeme lít do formiček. Když je hmota ve formičkách už chladná, můžeme jí dát do ledničky, kde ji nechte odpočívat min. 2 hodiny. 

Před podáváním připravte danou "omáčku" na Vaši Panna Cottu. Může to být rozpuštěná čokoláda, nebo rozmačkané maliny s cukrem... fantazii se meze nekladou! :-) 
Pokud máte "omáčku" hotovou, vyndejte hmotu z formiček, měla by být jako puding, nebojte se na ni vzít nůž. Vyklopte, nalijte omáčku, ozdobte a můžete podávat! :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář