Jdi na obsah Jdi na menu
 


Korpusy- základ

28. 3. 2014

Korpus je základ celého dortu, proto je velice důležité aby se co nejlépe vyvedl.

Nejdříve si můžeme určit druhy korpusů:

Světlý- úplný základ (viz Recepty - Korpusy - Základní světlý korpus)
Tmavý - základní korpus s 3 lžícemi kakaka (nejlépe holandské)
Kokosový - základní korpus s přidaným kokosem
Mramorový - světlé těsto je střídáno s tmavým (viz Recepty - Korpusy - Mramorový korpus)
Oříškový - základní korpus s přidáním mletých nebo nasekaných ořechů
Piškotový - nadýchaný, lehký korpus vhodný pro dětské dorty nebo pro ty, kteří mají rádi lehčí                         typy dortů. Ideální také pro letní lehké dorty nebo jednoduché moučníky.
Punčový - je to piškot prokládaný pásy piškotů namočený do rumového rozvaru ( což je uvařená voda s rozpuštěným cukrem a po vychladntí se přilévá rum)
Punčovina - Punčovinou je nazývána hmota z odřezků piškotu a nepodařeného drobného                                 cukroví (viz Recepty - Korpusy - Punčovina)

Je upečený?

Test se provádí dřevěnou špejlí. Špejle se zapíchne do středu korpusu a pokud se na ni uchytí syrové těsto, pečeme dál. Pokud už je čistá, či se jen nalepily suché drobky, vyndáme ho.

POZOR! Pokud je dort trochu připečený, ale uvnitř syrový je to možná tím, že teplota je příliš vysoká. Snižte teplotu a pečte dál. 

Problémy po upečení
Vyklenutý vršek - byla příliš horká forma
                            - forma byla v troubě moc vysoko
Propadlý střed - málo zahřátá trouba
                           - příliš brzy jste otevřeli dvířka
                           - nedostatečně dlouhá doba pečení
Nerovnoměrný povrch - těsto nedostatečně zarovnané do formy
                                        - nerovná mřížka v troubě
Těsto utíká z formy - příliš mnoho kypřidla 
                                  -  příliš malá nebo nízká forma
Dírkovaná struktura - příliš mnoho kypřidla
                                    - špatně promíchaná mouka a kypřidlo
Příliš tmavé okraje  - použili jste dormu s černým vnitřkem, příště zkuste světle či stříbrně                                                 zbarvenou

Rozříznutí korpusu
Piškotový korpus,  skvěle přepůlíte silnou nití. Omotejte ji kolem korpusu a konce překřižte. Táhněte křížem a tím korpus rozříznete.
Použít můžete také ostrý nůž, nejlépe pilku, měl by být ale tak dlouhý, jak je dort široký.  Kolem si nařízněte rovnou stopu, druhou rukou si přidržujte korpus shora a při každém taku nožem dort rukou položenou nahoře pootočte. Tak pokračujte, až dojdete do středu a korpus je proříznutý.

mamka-dcera

 

Zdroje:

http://www.sladke.estranky.cz/clanky/druhy-kremu-_polev-a-potahovych-hmot.html
http://www.aldoska.estranky.cz/clanky/recepty/puncovina.html