Jdi na obsah Jdi na menu
 


Než se do toho pustíte...

21. 7. 2013

Kolikrát se vám stalo, že jste dostali chuť na něco pečeného (teď nemyslíme třeba kachničku, nebo kuřátko :-)), pustili jste se do toho a sakra, už nemáte vejce, prášek na pečení, smetanu.... a jiné.  Upřímně řečeno, teď už je pozdě a improvizovat je někdy opravdu těžké. Takže tímto úvodem bychom rády řekly, že příprava je nejdůležitější! :-)

Cukr
Krystalový cukr- skvělý na ozdobné posypávání nebo na  karamel
Krupicový cukr - univerzální využití, vhodný do všech šlehaných těst a krémů (zvlášť při dělání krémů nad vodní lázní)
Moučkový cukr - vhodný do krémů, nepečených dortů, do jemných těst a vánočního cukroví
Třtinový cukr - má hnědou barvu, intezivnější chuť a je mnohem zdravější než rafinovaný bílý řepný cukr.

Mouka
Mouka hladká - vhodný pro většinu dortů a pro nejlepší výsledek kupujte mouku označenou 00. 
Mouka polohrubá - používáme ji do litých těst. Těsto díky ní bude nadýchanější, ale dříve okorá
Vymazání a vysypání formy
Formu včetně boků vymazáváme máslem, nebo rostliným tukem (vyjímky jsou silikonové formy). Můžete vysypat hrubou moukou, strouhankou či kokosem. Pomocníkem je pečící papír, který můžeme dát na dno formy, položíme čtverec papíru na dno a teprve potom na něj přicvakněme obruč. I pod papír mázneme trochu másla a tím lépe přilne.

Sníh- tuhý ale lehký
Rozklepneme vejce nad hrnečkem nebo miskou přelévejte žloutek z jedné půlky do druhé, bílek nám stéká do nádoby. Zkontrolujeme zdali je čistý ( nesmí být v něm ani kousek žloutku) a přelijeme ho do suché ne vysoké, spíše širší mísy.
Je lepší, když  každé vejce oddělujete zvlášť nad hrnečkem, aby se nestalo, že poslední žloutek zkazí všechny žloutky. 
Pomocí metel (nejrychlejší jsou elektrické) šlehejte bílky, až  zpevní, metlami pohybujeme, aby se bílky dobře nadýchaly. Cukr přidáváme pomalu od doby, kdy sníh začne tuhnout, ale je ještě pořád měkký. Dobře ušlehaný sníh nevypadne z misky ani, kdybychom byli vzhůru nohama :-).

Zde je zajímavý způsob jak oddělit jinak žloutek od bílku:

http://www.stream.cz/video/753580-genialne-jednoduchy-zpusob-jak-oddelit-zloutek-od-bilku


Mnoho zdaru :-)

mamka a dcera
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář